Neuswerk met je hond

Neuswerk op zoek naar voorwerpen:

Je hebt honden die ingezet worden om op zoek te gaan naar slachtoffers aan de hand van mensen. Je kunt je voorstellen dat de geur van een man, vrouw of kind verschillen van elkaar. Mensen die overleden zijn ruiken ook weer anders. Daar moeten honden specifiek op getraind worden. En zo kun je honden ook trainen om naar voorwerpen te zoeken waar menselijke geur aan zit.

Tijdens deze workshop laten we speels zien hoe eindeloos de mogelijkheden zijn en maken de honden kennis met zoekwerk naar verschillende voorwerpen. Waarbij ze leren geuren van jou of anderen te onderscheiden.

Detectie: 

Bij detectie wordt de hond op een geur gezet. Dat kan kaneel, kruidnagel of wat anders zijn. Je traint de hond op zoek te gaan naar de geurbron en deze te verwijzen. Het verwijzen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld zitten en staren naar waar de geurbron vandaan komt. Liggen en staren of blijven staan en verstarren. Door te verwijzen maakt de hond duidelijk waar de geurbron is. Verwijzen is naast het zoek werk en het vinden van de geurbron een aparte oefening die aangeleerd moet worden. Politie honden leren zo bijvoorbeeld drugs op te sporen en te verwijzen. Tijdens de workshop maak je kennis met detectie.

Mocht je enthousiast geworden zijn, dan kun je je na de vakantie opgeven voor een cursus detectie.

Door dit samen met je hond te doen leer je kijken naar het gedrag en hoe geweldig de neuzen van honden zijn. Het doel van deze cursus is plezier hebben met je hond. Honden kunnen na cursussen bij ChiCa hondenschool niet professioneel ingezet worden.

Neuswerk: Waarom? Een stukje theorie over het reukorgaan van de hond.

Neuswerk wordt op dit moment veel gedaan. Je kunt er ook zoveel kanten mee op en het is ontzettend leuk om je hond aan het werk te zien met de neus. Het biedt de hond een mooie uitdaging aan, naast zijn dagelijkse wandelingen en voor jou als begeleider is het leerzaam. Je leert namelijk kijken naar jou hond en hoe hij te werk gaat.

Alle honden kunnen snuffelen en hebben een goed ontwikkelde reukorgaan. In elk geval veel beter ontwikkeld dan die van ons. Het maakt dat zij de wereld heel anders ervaren dan wij. En dat is voor ons soms moeilijk te begrijpen. Hoe vaak ergeren wij ons, als de hond voor de zoveelste keer uitgebreid blijft staan snuffelen bij een boom of grassprietje?

Om even een vergelijking te maken. Een mens heeft ongeveer 20 miljoen reukcellen. Een teckel 125 miljoen, terwijl een foxteriër er 150 miljoen heeft en een duitse herder zelfs 220 miljoen.

Aantal receptoren bij de mens: 350 bij de hond 1000.

Oppervlakte reukslijmvlies bij de mens: 4-5 cm2 en bij de hond 92-170 cm2

Reukcentrum hersenen bij de mens: 5% en bij de hond 35%

Voor wie?

Alle honden kunnen snuffelen en hebben een goede neus. Maar het is van een aantal dingen afhankelijk  of zij dit ook in samenwerking wil doen met jou als begeleider.  De mens heeft verschillende rassen gefokt, ieder met eigen taken en kwaliteiten, waar ze vroeger en soms nog steeds voor werden ingezet. Zo heb je rassen die heel zelfstandig zijn en wel een goed reukorgaan hebben, maar onvoldoende motivatie hebben om samen te werken met jou als begeleider. Of simpelweg niet de gewenste geur voor jou op wil sporen. Motivatie is dan ook erg belangrijk om neuswerk te doen. Het makkelijkste is wanneer een hond spel of voertjes als beloning zien en daarvoor willen werken.  

Conditie van de hond

Een half uur snuffelen vraagt veel conditie van een hond. Bij een gewone ademhaling in rust ademt een hond 15 keer per minuut. 30 keer per minuut tijdens het lopen.

Bij het snuffelen is dat 140 tot 2000 keer!! Dat kost veel energie. De hond verliest tijdens het snuffelen veel vocht en zal dus ook sneller dorst hebben. Zorg daarom altijd dat je water bij je hebt.

Daarnaast is natuurlijk ook de motivatie, conditie en fysieke mogelijkheden van de begeleider ook  belangrijk. 

Wat heb je nodig tijdens de les:

  • Een speeltje die je samen met je hond kunt vasthouden en die je hond heel erg leuk vindt met zijn/ haar geur eraan.
  • Voertjes die de hond heel erg lekker vindt
  • Water
  • Het liefst een tuigje
  • (slipkettingen zijn verboden)
  • Trek sportieve kleding aan die eventueel vies mogen worden.
  • Je hond moet even alleen in de auto kunnen blijven of in een meegebrachte bench. (dit is alleen bij neuswerk op zoek naar mensen).
  • Clicker of clickerwoord.

Honden met een fysieke beperking:

De les kan ook gegeven worden aan honden met een fysieke beperking. Kan je hond (tijdelijk) niet zijn energie kwijt door fysieke beperkingen? Dan is neuswerk een ideale manier om toch uitdaging te geven aan je hond. 

Onzekere honden:

Is jou hond onzeker? Dan kan neuswerk een mooie manier zijn om  het zelfvertrouwen van je hond een boost te geven. De les wordt dan in kleinere stapjes opgebouwd, naar de behoefte van de hond. Zo wordt detectie in kleine groepjes gegeven, maar het kan kunnen ook privé lessen zijn. 

Uitvallende honden:

Valt jou hond uit naar andere honden? Waardoor hij eigenlijk nooit los kan lopen? Wil je hem op een andere manier uitdaging bieden? Dan is voorwerp zoeken, detectie of op zoek naar mensen een leuke uitdaging. 

Bij het zoeken naar mensen is het natuurlijk wel belangrijk dat de hond geen problemen heeft met mensen. In dat geval is detectie ideaal.