Privélessen op maat

Waarom privélessen aan huis?

  • Je loopt thuis tegen dingen aan en je weet niet hoe je dat op kunt lossen

  • Je loopt thuis tegen dingen aan wat niet behandeld kan worden in een groepscursus
  • Je vindt het prettiger om thuis te trainen in eigen omgeving
  • Je loopt tegen dingen aan wat zich afspeelt in je eigen buurt. 
  • Je wilt je hond iets extra's aanleren wat hij thuis kan doen. Bijvoorbeeld een paar handige hulphond taken zoals apporteren. 

    Waarom privélessen?

    Na jarenlang met heel veel plezier groepslessen te hebben gegeven kwam ik er steeds meer achter dat er ook wel nadelen zijn aan deze lessen. Hoe klein de groep ook was. 

    Waarom? Omdat verschillende mensen en verschillende honden verschillende adviezen nodig hebben. Natuurlijk heb je de algemene adviezen, maar uiteindelijk zijn alle honden en alle eigenaren anders. Daarbij kun je lessen op een vaste afgesloten locatie doen, maar dat is voor de meeste eigenaren niet de natuurlijke setting. Als eigenaar loop je op straat met je hond waar je allerlei uitdagingen tegenkomt. 

    • Fietsers
    • Honden
    • Passerende mensen
    • Van alles wat op straat ligt
    • Kinderen op stepjes, skateboarden 
    • Ouderen met rollators, scootmobielen
    • Zwanen, eenden en andere vogels
    • Verkeer
    • enz. 

    Hoe ga je om met die prikkels? Hoe begeleid je je hond? En hoe kun je een hond leren om langere stukken aan een ontspannen lijn te laten lopen? Zonder de hele weg getrokken te worden? 

    Hoe ga je om met andere honden die passeren? Waarom valt jouw hond uit naar andere honden? 

     

    Om eigenaren en hun hond beter te kunnen begeleiden heb ik daarom gekozen voor privélessen op maat. Deze lessen zijn voor alle leeftijden geschikt en zeker ook voor pups. 

     

    Veel gestelde vraag:

    Maar hoe kan ik mijn pup socialiseren, als er geen andere honden zijn? 

    De socialisatie van een pup is voor veel mensen een reden om naar puppycursus te gaan. Maar daar is een groepscursus eigenlijk helemaal niet voor bedoeld. Ze leerden elkaar wel kennen op een afstand en ze leerden dat de verschillende rassen ook honden waren. Maar ze leerden ook dat ze er verder niets mee hoefden. De focus te houden bij hun begeleider. 

    Veel mensen denken dat bij de socialisatie de hond met alle honden moet spelen. Dat dacht men vroeger. Nu weet men dat honden behoefte hebben aan vaste speelmaatjes en wanneer ze ouder worden de meeste honden eigenlijk helemaal niet zoveel behoefte hebben aan andere honden. 

    Voor spel is relatie nodig, spelen is intiem en dan is het belangrijk dat je weet tot waar je kunt gaan. Wanneer je een hond niet kent, weet je dat niet. Soms lijkt een situatie spel, maar is het ook wederzijds? Vinden beide honden het leuk? Of doet de één vooral mee om de ander te kalmeren? 

    Het is best moeilijk om te zien of er sprake is van spel. En daarom is het vooral belangrijk om te zorgen dat jouw hond vaste speelmaatjes heeft om met andere honden te kunnen spelen. En met andere honden leer je hem dat hij niets hoeft. Dan voorkom je ook een hond die naar alle honden toe trekt 

     

    Omdat mijn lessen gewoon op straat zijn kom je dus ook honden tegen. Een mooie manier om meteen te leren hoe om te gaan met die situaties. Kortom ook als je zelf op straat loopt met je pup kom je honden tegen en ben je aan het socialiseren. Aan jou om ervoor te zorgen dat jouw hond een positieve ervaring heeft met die andere honden. 

    Want socialiseren is eigenlijk: Jouw pup kennis laten maken met alle levende wezens waar hij mee te maken heeft of gaat krijgen zodat het voor hem of haar normaal is. Zodat hij weet dat het erbij hoort en dat hij/ zij er niet bang voor hoeft te zijn, maar er ook niet achteraan gaat jagen. En dat moet je goed begeleiden. 

    Privélessen aan huis:

    Vaak lopen mensen juist ook thuis aan tegen opvoedingsproblemen. Het is leuk als je hond kan zitten, liggen en blijven op verzoek. Maar daar heb je niks aan als je hond niet goed opgevoed is en alle kanten op gaat behalve de goede. De rust niet kan vinden, niet alleen kan zijn.  Zeker wanneer je een hond uit het buitenland hebt of een pup van 8 weken dan kunnen privélessen aan huis heel fijn zijn. 

    Hoe begeleid je een hond dat net in Nederland is bij buitenlandse honden? 

    Hoe begeleid je angstige honden? Soms zelfs angst voor de eigenaren zelf

    Hoe bouw je de relatie op? 

    Hoe voorkom je dat je gaat overvragen van je hond? Opvoeden is in het begin veel belangrijker dan gehoorzaamheidsoefeningen. 

     

    En bij pups, hoe krijg je ze zindelijk

    Hoe voorkom je dat ze alles kapot bijten?

    Hoe leer je de hond rustig in de bench te blijven en te slapen? 

    Hoe begeleid je de pup buiten in jouw buurt enz. 

     

    Privélessen aan huis zijn altijd een uur. 

     

    Hoe ervaren mensen de privélessen:

    • Fijn dat er gekeken wordt naar wat wij nodig hebben. In een groep gaat het soms te snel voor mij en mijn hond.
    • Veel opvoedingstips waaronder mijn hond leren rustig te wachten voor zijn eten. Voorheen werd hij helemaal wild.
    • Lessen duren niet te lang.
    • Super fijn dat er ook thuis getraind kan worden, omdat wij vooral thuis tegen dingen aan liepen. Mijn hond kon bijvoorbeeld totaal geen rust vinden. In de bench niet maar ook niet uit de bench.
    • Fijn dat we zelf de lessen in kunnen plannen. Wij hebben een gevarieerd werk rooster en daar kunnen we de lessen op aanpassen. 
    • We hebben soms meer tijd nodig om te oefenen. Fijn dat ook om de week in kunnen plannen. 
    • Wij vonden het heel spannend om onze pup los te laten lopen in losloopgebieden.  Fijn dat we dat eerst onder begeleiding konden doen.  
    • Vroeger leerden we werken met slipkettingen, en het afleren van ongewenst gedrag door rukken en trekken. Nu hebben we geleerd dat het ook anders en positiever kan en daardoor is de band zoveel beter met onze hond. Het is heerlijk om samen te werken en je wordt er zelf ook positiever van. 
    • Wij hebben geleerd dat positief werken niet alleen inhoud dat je steeds maar koekjes moet geven, maar dat je ook best mag begrenzen. Fijn om te weten hoe we dat moeten doen op een voor onze hond begrijpelijke manier.  Het blijft bij een pup wel hard werken, maar het is ook fijn dat ze leren wat wel en niet mag, zonder bang van ons te worden.